Behandeling bij een chiropractor

 

Het eerste consult 

Een eerste consult duurt doorgaans een uur. Allereerst een intake gesprek waarbij de klacht tot in de details wordt besproken. Er worden ook vragen gesteld over uw medische voorgeschiedenis: ongevallen, medicatie, operaties etc. Dit allemaal zodat de chiropractor een zo goed mogelijk beeld kan schetsen van uw algemene gezondheid. 

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van orthopedische, chiropractische en indien nodig neurologische testen. 

Na het onderzoek bespreek ik met u mijn bevindingen en wordt een persoonlijk behandelplan voor u opgesteld.

Hierna volgt dan de eerste behandeling waarbij ik alvast de belangrijkste oorzaken aanpak. 

De behandeling

De behandeling zelf wordt afgesteld op wat voor uw lichaam werkt en wat voor u nodig is. Ieder lichaam is anders, zodoende ook iedere behandeling. 

Er wordt gebruik gemaakt van chiropractische manipulaties, waarbij een ‘krak’ kan gehoord worden bij het losmaken van gewrichten. Die ‘krak’is niks minder dan een luchtbel die ontploft. 

Er zullen altijd mensen zijn die toch angstig zijn voor een behandeling bij de chiropractor. Ook hier hou ik rekening mee. Er zijn voldoende andere technieken waar ik gebruik kan van maken die even effectief zijn, waaronder het gebruik van een activator. 

Ook mobilisatie, kinesiotapen, oefeningen, SOT technieken, drop technieken kunnen toegepast worden afhankelijk van uw klachten. 

Röntgenonderzoek

Als chiropractor zijn wij opgeleid om röntgenfoto’s te kunnen evalueren. Zo ook MRI/CT scans. 

Zodoende kan het zijn dat uw chiropractor deze zal opvragen om een goed behandelplan te kunnen opstellen. 

Mocht er een indicatie zijn kan het zijn dat uw chiropractor u doorverwijst naar uw huisarts met de vraag of een röntgenonderzoek noodzakelijk is. 

Na de eerste behandeling 

Omdat met een behandeling vaak plekken worden losgemaakt die reeds jaren onderliggend een probleem vormden, kan het zijn dat mensen een na reactie ondervinden. 

Deze zijn vaak de dag zelf van de behandeling en de dag erna aanwezig en bestaan uit het volgende: een loomheid/overweldigende vermoeidheid, lichthoofdigheid, beursheid op de plekken die behandeld zijn. 

Lang niet iedereen heeft hier last van, maar om een na reactie te dempen stelt een chiropractor altijd voor dat u na een behandeling thuis even gaat liggen en mogelijks daarna even gaat wandelen. Sporten is absoluut niet aan te raden in de eerste 24 uur na een behandeling. 

Laat het vooral gebeuren want het wil alleen maar zeggen dat er wat verandert en het lichaam wil herstellen!