Hoe ontstaat een hernia?

Een hernia wordt veroorzaakt door een disbalans in het lichaam en het verkeerd functioneren van de wervelkolom.

Waar ontstaat een hernia?

Een hernia ontstaat in de tussenwervelschijf, meestal in 1 van de laatste tussenwervelschijven in de onderrug. Wanneer je deze van bovenaf zou bekijken lijkt het alsof er in de kern een gelachtige structuur is en dat deze omringd is aan de buitenzijde met elastieken. Door het toenemen van druk op deze schijf gaat de zachte kern duwen tegen de elastieken aan de achterzijde. Dit is vaak het beginstadium. Hoe langer de tussenwervelschijf deze druk moet dragen hoe verder de gel naar achter duwt. In de eindfase kunnen de elastieken scheurtjes of rupturen vertonen en kan de gel door de lagen heen gaan.

De symptomen bij een hernia

Het typische van een hernia is dat men geen last heeft van de rug maar met name van het been. De pijn wordt omschreven als zenuwpijn, tintelingen, doof gevoel, elektrische stroomstoten, zelfs krampen kunnen voorkomen. Met name lang zitten en bukken zorgen voor meer pijn in het been.

Het is mogelijk dat er sprake is van krachtsverlies in het been. Bij het lopen kan het been vermoeid aan voelen en kan men als het ware door de knieën zakken. In ernstige gevallen klapt bij het lopen de voet neer, omdat er geen kracht aanwezig is om de voet omhoog te houden.

De behandeling en het voorkomen van een operatie

Vaak kunnen we bij tijdig behandelen een hernia juist voorkomen. Is er toch sprake van een hernia dan is dit effectief te behandelen door een chiropractor. In veel gevallen kunnen wij ervoor zorgen dat een operatie onnodig is.