Een erg vervelende klacht die de dagdagelijkse activiteiten kan belemmeren en bij veel mensen zorgt voor frustratie en irritatie.
Er zijn verschillende soorten hoofdpijn waaronder spanningshoofdpijn/nekhoofdpijn en migraine.
Wat niet altijd geweten is is dat één van de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn uitdroging is. Zorg dus altijd dat u voldoende water drinkt en vooral wanneer u hoofdpijn hebt.

NEKHOOFDPIJN OF SPANNINGSHOOFDPIJN.

Deze pijn wordt veroorzaakt door gefixeerde of geblokkeerde nekwervels. Als gevolg hiervan worden nabije zenuwen geïrriteerd en brengt dit een verhoogde spierspanning teweeg in de nek en/of schouderregio.

De hoofdpijn wordt vaak omschreven als een drukkend bandgevoel rondom het hoofd. Mogelijks bevindt de pijn zich aan de achterzijde van de schedel, maar het kan evengoed uitstralen naar het voorhoofd. Sommige mensen ervaren ook druk achter één of beide ogen.
Misselijkheid, braakneigingen, overgevoeligheid voor geluid en licht kunnen voorkomen bij spanningshoofdpijn en wordt om die reden soms verward met migraine.

“Als chiropractor bereik ik zeer goede resultaten met hoofdpijnklachten. Door chiropractische behandeltechnieken van zowel de nek, eventueel kaakgewricht en/of schedel krijgen veel mensen een significante vermindering in pijnklachten en zijn velen zelfs klachtenvrij.

MIGRAINE

Migraine is een aandoening van de hersenen waarbij de samenwerking tussen de zenuwen en de bloedvaten tijdelijk uit balans is. De oorzaak van deze disbalans is nog steeds onduidelijk.
Wel is bekend dat mensen met deze aandoening een verhoogde gevoeligheid hebben voor prikkels.
Bij iedere migraine patiënt kan de prikkel verschillen. Sommige zijn gevoelig voor stress, anderen voor bepaalde voedingsstoffen zoals chocolade, kaas of wijn.

Erfelijkheid lijkt ook een rol te spelen en voor sommige vrouwen gaat het uitsluitend gepaard met de maandelijkse hormoonschommelingen en menstruatie.

Vaak hebben mensen te kampen met misselijkheid en gevoeligheid voor licht en geluid. Bij de klassieke vorm van migraine zijn er waarschuwingssignalen dat een migraine aanval dreigende is, dit heet migraine met aura.

Men ziet voorafgaand aan de migraine vlekken of sterretjes, maar ook gezichtsvelduitval en tintelingen in armen/benen/gezicht kunnen waarschuwingssignalen zijn. Het is een kloppende hoofdpijn die ervoor zorgt dat gedurende de aanval mensen in het donker in bed moeten gaan liggen. Een aanval kan variëren tussen de 4 en 72 uur en kan variëren in intensiteit.

‘Wat ik vaak tegenkom bij mensen met migraine klachten is dat zij onderliggend fixaties of blokkades hebben in de nek, met name hoog in de nek. Aangezien deze fixaties zorgen voor een verhoogde spierspanning rondom de nek, kan dit ook uitstraling naar het hoofd toe veroorzaken. Het is belangrijk om uit te sluiten bij migraine patiënten dat deze bevindingen in de nek niet een mede oorzaak zijn van de migraine of de migraine klachten nog verder verergeren.’