Hoe kunnen klachten ontstaan bij pasgeborenen?

Klachten bij baby’s kunnen ontstaan door de houding van het kind in de baarmoeder. Denk maar aan een stuit- of dwarsligging.

Dit kan een grote invloed hebben op de wervelkolom van de baby.

Bij de bevalling kunnen zowel snelle als te lange bevallingen of een keizersnede klachten veroorzaken. Bevallingen met vacuüm of tangverlossing zijn zowel voor moeder als kind vrij heftig en kunnen ook meerdere problemen geven voor de baby.

Welke klachten komen voor in de praktijk?

De meest voorkomende reden waarvoor ouders bij mij komen met hun pasgeboren baby is ontroostbaar huilen. Het is meteen ook duidelijk dat dit geen hongerhuiltjes zijn maar pijnhuiltjes.

Voorkeurshoudingen zie ik regelmatig in de praktijk. Des te langer de voorkeurshouding aanwezig blijft, kan het zijn dat de schedel afplat aan de zijde waar ze het meeste op liggen (plagiocephalie).

Een kindje kan ook helemaal in een scheve houding liggen. Het hele lichaampje helt naar 1 kant op. Dit heette voorheen KISS syndroom maar tegenwoordig wordt het HCFS of Hoog Cervicale Functie Stoornis genoemd.

Darmkrampen/kolieken is bij baby’s een veel voorkomende kwaal. 1 van de oorzaken kan bij de onderrug en/of het bekken gevonden worden. De zenuwen vanuit de onderrug en bekken stimuleren de werking en ontwikkeling van de darmen. Wanneer hier een blokkade plaatsvindt kan het de werking van de darmen ontregelen.

Andere klachten die voorkomen zijn: overstrekken, hoofdpijn, borstvoedingsproblemen. Ook deze zijn met goed resultaat te behandelen bij de chiropractor.

Hoe ontstaan klachten bij peuter, kleuter, oudere kind?

Wanneer blokkades in de wervelkolom, die al aanwezig waren bij de geboorte, onbehandeld blijven. Deze blokkades hoeven niet meteen pijnlijk te zijn, maar hoe langer het aanwezig blijft hoe groter de kans dat het op een gegeven moment zal opspelen.

Wanneer het kind leert lopen is het natuurlijk normaal dat dit wel eens gepaard gaat met valpartijen. Op latere leeftijd gaat het kind naar school en kunnen zowel de zware tassen als de lange zithoudingen oorzaken zijn voor pijn in de nek/schouders, middenrug en onderrug.

Welke klachten komen voor in de praktijk?

Het oudere kind kan al vaak hoofdpijn, rugklachten en nekklachten benoemen. Ook buikpijn kan een kind al vrij snel goed onder woorden brengen.

Motorische ontwikkelingsachterstand waarbij een kind zijn mijlpalen niet haalt is iets wat een chiropractor onderzoekt en behandelt. Een kind hoort op een bepaalde leeftijd rechtop te zitten, te kruipen ( niet billenschuiven of tijgeren), te lopen en te rennen. Wanneer dit niet het geval is ligt het vaak aan een mechanische stoornis in het bewegingsstelsel.

Hoe gaat zo een behandeling dan te werk?

Vooraleer een behandeling plaatsvind gaat de chiropractor eerst een aantal vragen stellen om zo een goed inzicht te krijgen in de gezondheid van de baby of het kind. HIerna volgt een lichamelijk onderzoek waarbij de chiropractor gebruik maakt van chiropractische, orthopedische en neurologische onderzoeken om een zo goed mogelijk behandelplan te kunnen opstellen.

Bij baby’s gaat het om een aangepaste, zachte druktechniek op de plaatsen waar de chiropractor weerstand/ een blokkade voelt. Aangezien het lichaam van een baby nog volledig in ontwikkeling is, zijn de structuren ook vaak zachter en ‘kneedbaarder’. Hier hoeft niet veel druk aan te pas te komen om een effect te hebben. Het mooie bij baby’s is dat er vaak maar een paar behandelingen nodig zijn om vrijwel meteen resultaat te zien.

Tot en met de leeftijd van 16 jaar is het verplicht dat een ouder ten alle tijden aanwezig is.